Murdarirea in casa e o problema. Catelului i s-a permis sa se usureze in locuri gresite. Murdarirea casei devine rapid un prost obicei deoarece cainii au un simt al locatiei bine dezvoltat si preferinte olfactive pentru toaletele lor improvizate.Pentru a-l dresa pe pui, intai preveniti alte greseli, iar apoi invatati-l unde ati dori sa se usureze.

 

Prevenirea greselilor

 

            Greselile sunt un dezastru din moment ce au un precedent gresit si creeaza obiceiuri rele, care pot fi greu de schimbat. In consecinta, trebuie sa preveniti greselile cu orice pret. De cate ori nu sunteti acasa, lasati-l intr-un spatiu de izolare pe termen lung, ca de exemplu o camera cu podea usor de curatat( baie, bucatarie) – aceasta va fi camera de joaca a cainelui.

            Puneti-in apa proaspata, mai multe jucarii umplute cu mancare pentru a se intretine singur, un pat confortabil intr-un colt si o toaleta pentru catei in coltul diametral opus patului. In mod natural, cainele va vrea sa elimine cat mai departe de pat, astfel curand isi va dezvolta bunul obicei de a-si folosi toaleta. i nu uitati, bunele obiceiuri sunt la fel de greu de schimbat ca cele rele.

            Pentru o toaleta de catel, folositi ziare cu pete de pamant, o cutie pentru  gunoi umpluta cu turba, sau o dala de pavaj de beton. Astfel, cainele isi va dezvolta simtul olfactiv de a urina pe pamant, iarba sau beton.

            Scopul izolarii pe termen lung e acela de a-l face pe caine sa isi restrictioneze instinctele naturale(de a urina sau defeca) doar in zone speciale( prevenind astfel greselile din jurul casei cand nu sunteti cu el) si sa isi dezvolte o puternica preferinta pentru a elimina pe pamant, iarba sau beton.

 

Invatati-l sa elimine in locul potrivit

 

            Cand sunteti acasa, izolati-l intr-o zona speciala pe termen scurt, avand cu el mai multe jucarii umplute cu mancare. O cusca portabila e locul ideal. Alternativ, tineti-l legat cu o lesa scurta prinsa de o sipca in perete aproape de patul sau, sau atasati lesa de cureaua dumneavoastra. In acest fel cainele se poate linisti langa dumneavoastra in timp ce cititi, lucrati la calculator sau va uitati la televizor.

            Din ora in ora ziceti-i ,,Hai sa facem pipi sau treaba mare’’( sau o alta comanda potrivita pentru mersul la toaleta) si grabiti-va cainele( aflat in lesa) spre toaleta sa ( curte, bordura trotuarului din fata casei sau a apartamentului).Stati nemiscat cu cainele in lesa si repetati comanda de a elimina. Lasati-l 3 minute pentru a se goli.

            Cand isi face treaba, laudati-l cu mare entuziasm si oferiti-i 3 bucati de ficat uscat. Cei mai multi pui vor urina cam in 2 minute de fiecare data cand e dus la toaleta si va defeca in aproximativ 3 minute.Odata ce va intelege ca urinatul si defecatul sunt motive de recompense, isi va dori sa o faca in zonele speciale. Murdaritul casei nu are aceleasi beneficii! Mai mult, dupa cateva repetari de genul acesta, cainele va fi invatat sa elimine la comanda.

            Daca nu elimina in timpul alocat( 3 minute), puneti-l inapoi in cusca pentru inca o ora.

            Scopul izolarii pe termen scurt e de a preveni orice greseli din jurul casei cand sunteti acasa (dar nu-i puteti acorda atentie) si de a presimti cand cainele are nevoie de a merge la toaleta. Temporar (pentru nu mai mult de o ora odata) izolarea catelului intr-un  spatiu mic (o cusca) inhiba eliminarea, din moment ce cainele nu vrea sa isi murdareasca zona de dormit. In consecinta, imediat ce e eliberat, va vrea sa mearga sa se usureze. Din moment ce dumneavoastra hotarati cand e eliberat, tot dumneavoastra hotarati cand sa isi faca treaba si din moment ce stiti cand are nevoie sa se usureze, puteti fi acolo sa ii aratati unde sa se duca, sa il recompensati pentru asta si sa curatati imediat dupa el.

            Niciodata nu izolati un catel sau un caine neobisnuit inca cu mersul la toaleta pentru o perioada mai lunga de o ora. Un caine tinut inchis prea mult va fi nevoit sa isi murdareasca cusca, facandu-l foarte dificil pentru dresarea ulterioara.

            Cand puiul e sufficient de mare pentru a fi scos la plimbare, asigurati-va ca elimina ( in curte, in fata casei) inaintea fiecarei plimbari.Daca nu face nimic in 3 minute, puneti-l inapoi in cusca si incercati din nou peste o ora. Daca totusi face, laudati-l si recompensati-l ca de obicei si apoi spuneti-i ,,Hai sa mergem la o plimbare!’’. Curand veti avea un caine foarte rapid in arta eliminarii.In plus, eliminarea aproape de casa permite o mai usoara curatire; nu va mai trebui sa va plimbati  prin fata vecinilor cu o punguta plina de fecale in mana.

            Daca aveti nevoie de mai multe detalii, cititi  ,, Dresajul de interior’’ si ,,Inainte de a va lua un catel’’. Pentru a-l dresa aveti nevoie de o cusca, mai multe jucarii pentru mancare si cateva bunataturi uscate. Toate acestea sunt disponibile la magazinele locale sau on-line pe www.bestdogstuff.com.

Sfatul medicului