Dresează-ţi căţeluşul folosind metode non violente
Înainte de toate, trebuie să ştii că dresajul unui puiuţ de câine presupune un efort de răbdare, multe încurajări şi recompense pentru căţel. De îndată ce patrupedul a ajuns în casa ta, trebuie să începi cursuri de dresaj cu el. Încearcă-l să înveţi trucuri de bază: să stea, să vină la comandă, să nu se urce pe tine. De fiecare dată când face un lucru bine, recompensează-l fie cu bobiţe fie verbal. Contează enorm de mult să comunici cu patrupedul, să-i spui exact ceea ce vrei şi să-l lauzi. Practic astfel se cimentează legătura dintre voi. Căţelul te va percepe drept stăpânul său astfel că îţi va fi mai uşor să continui cu alte exerciţii de dresaj.
Pentru început lecţiile de dresaj nu trebuie să fie lungi, ci cât mai scurte, cât mai consistente în exerciţii şi amuzante pentru căţel. Foloseşte pentru început comenzi uşoare şi repetaţi-le până când căţelul le-a învăţat. E foarte important ca patrupedul să aibă încredere în tine dar şi îl el.
Ţine minte întotdeauna că ai de-a face cu un animal imatur şi tânăr. Fii răbdător, flexibil şi corect. Nu te aştepta ca micuţul animal să înveţe din prima o comandă. Toate aceste exerciţii sunt noi pentru el, e perfect normal să facă greşeli.
Învaţă-l să nu-şi facă nevoile în casă!
Una dintre principalele probleme ce vin la pachet cu noul animal de casă o reprezintă mizeria rezultată în urma nevoilor fiziologice. E important să-ţi monitorizezi animalul, atenţionează-l de fiecare dată când a făcut o greşeală, când face un lucru bun încurajează-l şi laudă-l şi încearcă să corectezi deficienţele de comportament. Sunt câteva reguli generale de care trebuie să ţii cont atunci când îţi înveţi câinele să nu-şi facă nevoile în casă.