„Persoanele care au caini si stau la curte tind sa creada ca nu mai este nevoie sa mearga cu patrupedul in parc deoarece acesta poate sa alerge prin curte. Astfel, cainele nu socializeaza cu alte animale si va deveni agresiv sau speriat atunci cand este scos din mediul cu care s-a obisnuit”, spune dresorul Mircea Gaspar.
Pot sa imi dresez singur cainele?
„Iti poti dresa singur cainele, depinde doar de cat motivat esti sa faci lucrul acesta”, spune Gaspar. Exista numeroase carti, DVD-uri si site-uri pe internet care te ajuta sa iti dresezi cainele.
Primul lucru pe care trebuie sa il faci dupa ce ti-ai cumparat un animal de companie este sa mergi la un cabinet veterinar cu el pentru a-l vaccina. In perioada urmatoare, cainele nu va avea voie sa iasa din casa, de aceea este important sa il inveti sa isi faca nevoile doar intr-un anumit loc. O modalitate usoara de a face acest lucru este sa cumperi scutece care emana diverse mirosuri de feromon care atrag cainele sa isi faca nevoile in zona ingradita special. Dupa ce mai creste, este bine sa iesi cu cainele de trei ori pe zi, sau macar dimineata si seara. Plimbarea de seara are un rol important pentru ca il ajuta pe patruped sa se relaxe
Dresajul trebuie realizat in fiecare zi, cate 20 de minute, in care trebuie sa exersezi diferite comenzi cu animalul tau. Incepe cu ordine simple precum „Sezi”, „Culcat” si apoi invata-l mersul la pas mai repede sau mai incet. Trebuie sa motivezi cainele sa iti asculte comenzile cu mingiute, jucarii care chitaie, mancare sau orice altceva care observi ca ii face placere. In plus, de fiecare data cand iti ascuta comenzile trebuie sa il incurajezi si sa ii arati cat de bucuros te face atunci cand este cuminte.
Alege cu atentie intervalul orar in care scoti cainele in parc, deoarece, mai ales pe timpul verii, poate face insolatie. Este bine, daca poti, sa ai la tine mereu apa si un prosop ca sa poti sa racoresti patrupedul.
Atitudinea si limbajul non-verbal au un rol important in dresaj. „Tensiunea stapanului se transmite cainelui. Simplu fapt ca mergi cu lesa stransa si avertizezi animalul ca nu are voie sa faca diverse lucruri, frustreaza cainele”, spune Gaspar. De altfel, exista mai multe tipuri de dresaj: verbal, prin semne, la fluier.
La inceput, ca sa iti controlezi mai bine cainele iti poti achizitiona o zgarda electrica. Aceasta emite un mic implus electric care tempereaza cainii prea energici si poate actiona si de la distanta. „Nu este vorba de o metoda inumana de a cuminti animalul deoarece implusul nu are o putere mare si nu raneste cainele”, explica Gaspar.
Greseli pe care trebuie sa le eviti in dresajul cainelui
Din lipsa de timp si din comoditate, proprietarii de caini nu exerseaza suficient cu animalul lor sau dimpotriva streseaza cainele cu prea multe exercitii. „Secretul este sa faci cate doua antrenamente scurte pe zi, de 10-15 minute, timp in care cainele este concentrat si exerseaza foarte bine. Apoi oboseste, devine stresat si nu va mai raspunde la fel de bine la comenzi”, povesteste Gaspar.
Procesul de dresaj dureaza cateva luni in general, dar trebuie repetat pe tot parcursul vietii cainelui, la fel cum animalul trebuie dus periodic la medicul veterinar pentru deparazitare si control.„Daca proprietarul nu repeta macar in joaca minimele exercitii, cainele va uita”, ii avertizeaza dresorul pe stapanii de animale.
Bataia este exclusa in procesul de dresaj. Trebuie sa facem diferenta intre bataie si corectie. Este bine sa avertizezi cainele cand a gresit, dar nu sa il bati deoarece astfel il indepartezi de langa tine.
Chiar daca apelezi la un dresor profesionist, este bine sa te implici in procesul de dresaj, deoarece este posibil ca animalul sa asculte comenzile dresorului, dar sa nu aiba acelasi comportament fata de tine. Asista macar la ultimele sedinte de dresaj al patrupedului tau si realizeaza chiar tu exercitiile pe care cainele le facea, de obicei, cu dresorul. „Stapanii care cred ca este suficient sa iti duci cainele la dresaj ca sa rezolvi problema, pot avea surprize. Varianta care mie mi se pare cea mai potrivita este ca stapanul sa se implice pe tot parcursul procesului de dresaj”, spune Gaspar.