Multi oameni au asteptari exagerate cu privire la comportamentul social al cainilor.Se asteapta ca ei sa se comporte perfect si sa se inteleaga bine cu toti cainii, chiar daca pana si oamenii au probleme in a fi prietenosi cu toata lumea. Totusi, chiar daca oamenii au des neintelegeri, se cearta, si uneori chiar se bat, rareori se ajunge la rani serioase.
Multi caini au deseori neintelegeri si certuri si ocazional se recurge la paruieli serioase., dar rareori unul dintre caini il raneste la modul serios pe celalalt.Pe cata vreme e nerealist sa ne asteptam ca ei sa nu se paruiasca, e perfect realist sa crestem si sa dresam cainii astfel incat sa nu se raneasca unii pe altii in lupta.
Pentru a-l invata deprinderile sociale:mai intai, socializati-l pe pui sa fie prietenos, astfel incat sa prefere joaca decat lupta; apoi, preveniti probabilele comportamente nesociabile ca adolescent, dar cel mai important, invatati-l pe pui sa isi retina muscatura, astfel incat daca se va parui cu un alt caine, sa nu cauzeze rani.
Socializarea
Socializarea unui pui e si placuta si usoara. Inscrieti-l la un curs de dresaj fara lesa, vizitati alte parcuri de catei, si plimbati-l cel putin o data pe zi.Pentru a-l socializa, trebuie sa se intalneasca si cu caini necunoscuti.
Preveniti desocializarea specifica cresterii
Adolescenta e o perioada foarte stresanta pentru tinerii caini, mai ales masculi, care sunt hartuiti in mod repetat de alti caini, cu precadere masculi.Hartuirea ritualica e si normala si necesara, permitandu-le cainilor mai batrani sa ii ,,puna la locul lor’’ pe cei tineri pana ce vor fi suficient de puternici sa concureze pe scena sociala. Hartuirea e declansata de un comportament adolescentin necivilizat si de un nivel extrem de ridicat de testosteron in perioada 5-18 luni. Castrarea puiului va preveni hartuirea lui de catre alti caini.
In plus, pentru mentinerea increderii in sine si pentru eliminarea stresului cainelui adult,stres provocat de disciplina, un caine adolescent necesita multe interactionari sociale pozitive. Sunt vitale reprizele regulate de joaca si intalnirile prietenoase. Totusi, pentru multi caini, socializarea cu alti caini e intrerupta brusc la varsta de 5-18 luni cand de obicei apar primele incaierari. Aceasta se aplica mai ales cainilor de talie mica si mare.Ingrijorat ca micul caine s-ar putea rani, stapanul are tendinta de a-l lua in brate decat sa-l lase sa se joace. La fel, temandu-se ca un caine mare ar putea rani pe un altul, stapanul il tine strans in lesa. Astfel, intr-o perioada cruciala a dezvoltarii, multor caini nu li se prea permite sa socializeze cu altii. Se dezvolta astfel un cerc vicios- cainele nu va fi sociabil si tot ce a invatat legat de retinerea muscatului se duce pe apa sambetei, in timp ce luptele si potentialele rani sunt tot mai probabile, facand socializarea si mai dificila.
Pentru a preveni puiul sa devina nesociabil in timpul adolescentei, trebuie sa se intalneasca in mod repetat cu caini straini.Laudati-l mereu pentru cum se intalneste, se joaca si se saluta cu alti caini.Dati-i mereu de inteles ca sunteti fericit cand el e prietenos. In perioada adolescentei si a maturitatii, laudati-l mereu si recompensati-l cu mancare dupa fiecare intalnire prietenoasa cu alti caini.
Retinerea muscatului
Cei mai multi caini, mai ales masculii, sunt implicat in mai multe paruieli in timpul adolescentei. Daca in perioada copilariei, invata bine inhibarea muscatului, ranile vor fi mai putine. Iar daca nu a invatat, ranile cauzate vor fi mai serioase.
Luptele intre caini sunt galagioase si inspaimantatoare si multi stapani insista: ,, Se lupta tot timpul si incearca sa il ucida pe celalalt!’’ E esential sa estimati in mod obiectiv care caine e periculos si care nu.Calculati raportul lupta/ muscatura intreband: ,,De cate ori s-a luptat cainele?’’ si ,, Cate lupte au dus la tratamente veterinare pentru muscaturi severe?’’Observatia ( ca se bate mult) si banuiala (ca incearca sa il omoare pe celalalt caine) sunt destul de contradictorii.Daca cainele incearca sa omoare alti caini, atunci evident ca nu e asa de bun la asta, din moment ce a avut numeroase ocazii si le-a ratat. Dimpotriva, multe lupte si absenta ranilor dovedesc ca el nu incearca sa il omoare pe celalalt.( Daca un caine chiar vrea sa il raneasca pe un altul , paguba fizica de la un singur incident ar fi extrema). Mai mult ca sigur ca e prea putin socializat, dar ca are o retinere extraordinara a muscaturii.
Cursurile de ,,marait’’ ofera o solutie eficienta cainilor bataiosi care nu au ranit niciodata un alt caine. Stapanii pot practica in siguranta, controlandu-si cainii intr-un mediu controlat, si cainii isi pot recastiga gradat increderea astfel incat pana la urma vor fi sociabili si prietenosi.
Pentru caini care provoaca rani altora, bunul simt si iscusinta/administrarea preventiva sunt singurele solutii. Cainele ar trebui tinut in lesa si cu botnita ori de cate ori e pe o proprietate publica. Permitandu-i unui caine care raneste alti caini sau catei sansa de a interactiona cu alti caini ar fi incorect, iresponsabil si probabil periculos.
Retinerea muscaturii e cheia. Problema nu e daca cainii se lupta, ci daca se ranesc unii pe altii. Puii care au avut sansa de a fi socializati, de a se lupta si bate in joaca cu alti pui, isi dezvolta de obicei o inhibare buna a muscatului. Ei invata cum sa isi retina puterea falcilor, si prin urmare, ca adulti, isi vor rezolva problemele fara sa provoace rani.Retinerea muscatului poate fi stabilita in mod eficace doar in timpul copilariei. Cel mai important motiv de a-l inscrie pe catel la un curs de dresaj e oferirea sansei de a-si dezvolta o buna retinere a inhibitiei.