Probleme comune de comportament

caine rau

Majoritatea stapanilor de caini sunt familiarizati cu cele mai comune probleme comportamentale ale animalelor de companie, insa doar o mica parte cunosc motivele pentru care cainii adopta aceste comportamente. Latratul, muscatul, rosul, sunt deseori gresit intelese si tratate de stapanii de caini. Prinicpalul pas in prevenirea si rezolvarea acestor probleme consta in intelegerea comportamentelor si a factorilor cauzatori; acest lucru necesita insa cunostinte de baza in dresajul de supunere.


      1. Latratul

      Majoritatea cainilor latra, urla si scheauna; latratul excesiv este incadrat in categoria problemelor comportamentale. Inainte a corecta acest comportament este important sa determinam factorii declansatori ai acestei atitudini.

     Principalele situatii in care cainii se manifesta latrand includ:

  • -Avertizarea sau alarmarea;
  • -Joaca/Exaltarea;
  • -Captarea atentiei;
  • -Anxietatea;
  • -Plictiseala;
  • -Acompanierea altor caini;

     Astfel de situatii necesita consecventa si rabdare din partea  stapanilor si invatarea comenzilor – Latra/taci .Dedicarea si atentia la detalii pot constitui puncte cheie.

     2. Rosul

     Rosul constituie o atutudine naturala pentru toti cainii, o modalitate prin care acestia isi manifesta agitatia; cu toate acestea, rosul poate deveni o problema de comportament in cazul in care se finalizeaza cu distrugere.
Principalele motive pentru care cainii rod includ:

  • -Cresterea si dezvoltarea dentitiei;
  • -Plictiseala/ Excesul de energie;
  • -Anxietatea;
  • -Curiozitatea (in special in cazul puilor);

Achizitionarea de jucarii speciale pentru ros, indepartarea obiectelor personale din calea cainelui, inchiderea cainelui intr-un spatiu special sau intr-o locatie in care nu exista “atractii” pe perioada in care stapanii nu sunt acasa, mustrarea pe un ton strict in momentul prinderii asupra faptului, pot reprezenta solutii de corectare ale acestui comportament.

      3.Sapatul

      Pentru catei, sapatul este o activitate instinctiva. Anumite rase, precum Terrierul, sunt mai predispuse spre sapat, ca urmare a originilor lor de caini de vanatoare.

     In general, cainii sapa din urmatoarele motive:

  • -Plictiseala sau exces de energie;
  • -Anxietatea sau teama;
  • -Instinct de vanatoare;
  • -Cautarea confortului;
  • -Instinctual de conservare (ascunderea oaselor/jucariilor);
  • -Dorinta de a evada, se a-si crea o cale de acces;

     Sapatul constant poate deveni frustrant pentru stapan; pentru corectarea acestui comportament, se recomanda petrecerea de mai mult timp in compania cainelui, suplimentarea activitatii fizice si a orelor de dresaj. In cazul in care comportamentul nu poate fi corectat, se recomanda adoptarea unei masuri de compromis: crearea unezi zone speciale in care cainele sa stie ca poate sapa, cum ar fi o cutie cu nisip.

      4. Anxietatea de separatie

      Anxiatatea de separatie este una dintre cele mai discutate probleme de comportament. Manifestarile apar in momentele in care cainii sunt separati de stapanii lor si includ vocalizare, scheunat, urinare si defecare in locuri nepermise si alte forme de distrugere. Nu toate actiunile descrise mai sus sunt intotdeauna rezultate ale anxietatii de separatie; principalele semne includ:

  • -cainele devine anxios in momentul in care observa ca stapanul se pregateste sa plece;
  • -comportamentul neadecvat intervine in primele  15-45 de minute de la plecarea stapanului;
  • -cainele simte nevoie de a-si insoti permanent stapanul;
  • -cainele cauta contact cu stapanul in orice moment posibil;

     Anxietatea de separatie necesita ajutor specializat, modificarea comportamentului si exercitii de desensibilizare. Medicatia este recomandata doar in cazurile extreme si trebuie considerata o ultima solutie.

      5. Urinare si defecare in locuri inadecvate

    Urinare si defecare in locuri inadecvate reprezinta cea mai frustranta problema de comportament a cainilor de companie; ea poate avea ca rezultat distrugerea anumitor zone din locuinta si face imposibila deplasarea cu cainele in anumite locuri publice sau in locuintele altor persoane.

     Acest comportament poate fi cauzat de probleme de sanatate ale animalului (iar in acest caz se recomanda veterinar) sau din urmatoarele motive:

  • -Urinarea provocata de un eveniment excitant;
  • -Marcarea teritoriului;
  • -Anxietate/teama;
  • -Captarea atentiei;
  • -Lipsa unui program adecvat de plimbare

     Desi in cazul catelusilor pana in 12 saptamani acest obicei este considerat normal, in cazul cainilor cu varste mai mari este necesara schimbarea comportamentului si stabilirea de noi reguli.

     6. Cersitul de alimente

      Desi incurajat de multi proprietari de caini, cersitul mancarii este un obicei daunator care poate cauza probleme digestive si obezitate animalului de companie. Cainii obisnuiesc sa cerseasca deoarece “iubesc” mancarea. Intr-adevar, pentru stapani este dificil sa ramana indiferenti in fata privirilor lungi si rugatoare, insa cedarea in fata acestui santaj emotional poate crea probleme pe termen lung.

     Intr-un mediu de haita, un subordonat nu ar “cersi” niciodata de la un caine alpha fara a exista repercursiuni; in momentul in care stapanul permite comportamentul de “cersit”, isi compromite rolul de lider. Inaintea asezarii la masa, cainelui trebuie sa i se comande sa stea, de preferinta intr-un loc din care este imposibil contactul vizual cu stapanii, sau intr-o alta incapere, daca este necesar. In conditiile in care cainele respecta comanda si nu intrerupe servirea mesei, la final i se va oferi o recompensa.

       7.Urmarirea

     Dorinta unui caine de a urmari lucruri aflate in miscare este simpla manifestare a instinctului de prada. Multi caini au tendinta de a urmari alte animale, oameni sau masini; aceasta atitudine poate atrage consecinte periculoase si devastatoare. Chiar daca de multe ori este imposibila oprirea cainelui din procesul sau de urmarire, pot fi adoptate masuri pentru prevenirea eventualelor dezastre:

  • -Tineti cainele in lesa in afara locuintei;
  • -Dresati cainele sa asculte comanda atunci cand este chemat;
  • -Folositi un fluier sau un obiect care sa faca galagie pentru a atrage atentia cainelui;
  • -Fiti atenti la potentialii trigeri din zona (ex: persoane care fac jogging);

      Cea mai buna cale spre succes este inscrierea cainelui intr-un program de dresaj profesionist, unde acesta poate fi educat sa-si focuseze atentia asupra stapanului, in special, si in plan secundar asupra mediului inconjurator.

     8. Saritul

      Obiceiul de a sari al cainilor se dezvolta inca din perioada in care acestia sunt pui, cand sar in intampinarea mamelor, si se dezvolta la maturitate, cand saritul pe oameni devine un mod de exprimare a bucuriei, afectiunii; in unele situatii, saritul poate reprezenta un mod de exercitare a dominarii.

     Un caine care sare poate fi deranjant si chiar periculos. Exista multe metode de a corecta acest comportament insa nu toate au rezultate; ridicarea genunchiului, prinderea de labe sau impingerea cainelui pot functiona in anumite situatii, insa pentru majoritatea cainilor aceste gesturi transmit un mesaj gresit.

     Cea mai buna metoda este ignorarea cainelui, evitarea contactului vizual, vorbitului sau atingerii. Dupa ce cainele se relaxeaza si ramane nemiscat, i se va oferi o recompensa; astfel, in scurt timp, cainele va intelege mesajul si comportamentul va fi corectat.

     9. Muscatul

     Cainii musca din motive ce pot fi asociate cu instinctul sau mentalitatea de haita. Puii musca si prind cu dintii alti catei sau oameni, cu scopul de a explora mediul inconjurator si de a-si determina pozitia in haita. Stapanii au datoria de a-si invata animalul de compania ca aceste comportamente sunt inacceptabile. Excluzand comportamentul puilor, cateii musca din urmatoarele motive:

  • -Sentiment de frica si atitudine defensiva;
  • -Protejarea proprietatii;
  • -Durere sau boala;
  • -Impunerea autoritatii/dominare;
  • -Instinct de prada;

     Desi unele rase sunt predispuse catre violenta, stapanii au datoria de a preveni aceste manifestari prin asigurarea unui program de dresaj corespunzator, in cadrul caruia cainele sa invete socializarea si supunerea.

     10. Agresivitatea

    Agresivitatea canina este exprimata prin marait, afisarea coltilor si a danturii, miscari bruste si muscat. Desi rasele cu istoric de violenta si comportament abuziv au tendinta de a-si manifesta mai frecvent agresivitatea, este important de constientizat ca orice caine are potentialul de a deveni agresiv, indiferent de rasa sau statura.

    Motivele agresivitatii sunt aproximativ identice cu cele ale muscatul, dar agresivitatea este o problema de comportament cu implicatii mai serioase. In situatiile in care un caine are tendinta de a deveni agresiv, se recomanda in primul rand un consult veterinar, pentru eliminarea problemelor de sanatate, apoi inscrierea cainelui intr-un program de dresaj profesionist, pentru corectarea comportamentului.

Sfatul medicului