Teama de oameni

Cel mai placut lucru in a creste un pui e sa-l socializezi cu oamenii.Puii trebuie sa se intalneasca, sa se joace, sa fie mangaiati si dresati de mai multi oameni,in special de straini, barbati si copii.

O fereastra ingusta  a oportunitatii

            Intr-adevar cainii batrani pot fi invatati trucuri noi.Un caine adult poate fi invatat oricand manierele de baza si un comportament civilizat ( unde sa defecheze, ce sa roada, si cand si cat timp sa latre). Totusi, socializarea trebuie sa fie facuta in copilarie- in timpul perioadei critice a socializarii, care se termina cand puiul are 12-13 saptamani. Cainii timizi si fricosi pot fi reabilitati, dar nu vor avea niciodata increderea si cunostintele sociale ale unui pui bine socializat.Nu vor deveni niciodata ceea ce ar fi putut fi.

            Socializarea puilor e critica , fiind dificil sa ii dezvolti increderea necesara si cunostintele sociale pentru a continua sa fie sociabil cu oamenii atunci cand vor fi mari. Daca nu cumva puiutul va intalni oameni necunoscuti in fiecare zi, el va deveni un caine fricos.

             Dupa varsta de 8 saptamani, puii incep sa devina timizi si sa se teama de oameni necunoscuti, si intre varsta de 5-8 luni, ei se tem de straini, mai ales de barbati si copii.Frica si agresivitatea se inrautatesc foarte repede deoerece o data ce cainele devine fricos sau agresiv, socializarea ia sfarsit.Daca  puiul devine fricos, viata sa ca si caine de companie se va rezuma la stres si anxietate si va fi inutil ca si caine de lucru, de competitii sau protectie.

            Daca observati orice semn de timiditate, raceala  sau de teama la cainele dumneavoastra mic sau adolescent , cereti ajutor imediat.

Manipularea neonatala

          Nu e un moment mai bun sa va obisnuiti cateii sa adore sa fie manipulati/ dresati/ atinsi/ ca acela cand sunt inca nou nascuti. Puii nu vad si nici nu aud, dar pot mirosi, simti si gusta. Puii recunosc si accepta strainii care ii ating. Ce poate fi mai usor decat sa invitati prietenii si familia sa ii tina cu grija, sa ii atinga si sa ii  dezmiarda?Momentul  ideal de a-i obisnui cu miscarile bruste, cu zgomotele puternice, straine si neasteptate e cand urechile si ochii incep sa se deschida.(intre 2-3 saptamani).

Socializarea in caminul puiului

            Pentru a-l face pe pui sa adore sa fie tovarasul de viata al omului, un catel trebuie invatat sa ii placa pe deplin compania si actiunile tuturor oamenilor, mai ales ale strainilor, barbatilor si copiilor.Nu e suficient ca el sa se invarta mereu in acelasi cerc familiar de prieteni. Puii trebuie sa cunoasca si oameni necunoscuti, in special barbati si copii. Inainte de a implini 8 saptamani- si perioada critica e aproape cu doua, trei saptamani dupa- cateii trebuie sa fi fost manipulate si antrenati de cel putin 100 de oameni diferiti.

            Exercitiile de socializare si manipulare a puilor sunt atat de  usoare, de importante si de distractive! Fiecare om  ar trebui sa foloseasca jucarii cu mancare pentru a-l  momi pe pui sa vina, sa stea, sa se culce si sa se roteasca. Apoi vizitatorii pot sa ii ridice, sa ii mangaie pe pui in timp ce se uita in ochii lor si le examineaza cu blandete maxilarele, labele, urechile si partile intime.

            Nu uitati sa mentineti igiena zilnica. Toti oamenii ar trebui sa isi lase afara pantofii de exterior si sa se spele pa maini  inainte de a-i atinge pe puii mai mici de 12 saptamani.

Socializarea in noul camin al puiului

            Cam pe  la varsta de 8 saptamani, puii socializati vor incepe sa devina timizi si speriati fata de straini.Prin urmare, e necesar sa le  accelerati programul de socializare.In timpul primei luni petrecute in noul sau camin, catelul trebuie sa fie mangaiat,atins si educat de 100 de oameni- cel putin trei straini pe zi. Faptul de a te ocupa de pui e atat de usor si placut.(De notat: aceste exercitii sunt valabile si pentru caini adulti, doar ca ei au nevoie de mai mult timp).

            Cantariti cina puiului si impartiti-o in saculete pentru a-i da fiecarui oaspete sa l hraneasca din mana. Puneti cateva bunataturi in saculetul barbatilor si mai multe in cele ale copiilor. Fiecare musafir va dresa puiul in locul dumneavoastra, folosind jucarioare cu mancare si bunataturi pentru a-l momi si recompense sa stea ,sa vina, sa se intinda, si sa se rostogoleasca. Fiecare persoana il va ridica si hrani, examinandu-i botul, urechile, labutele si dosul, inainte de a-l pasa  altcuiva. ,,Pasatul catelului’’ e un joc minunat si il pregateste pe pui pentru atingerile  si examinarile  veterinarului .  La sfarsitul serii, puiului isi vor placea  musafirii si in special compania barbatilor si a copiilor.

Cursurile pentru pui, plimbari si petreceri

            De indata ce puiul e suficient de mare, inscrieti-l la un curs de dresaj astfel incat sa poata socialize cu alti caini si oameni. Fara nici un dubiu, plimbarea e modalitatea cea mai buna de a-l socialize si de a-i creste increderea in sine. Opriti-va la fiecare 25 de metri si instruiti-l sa stea (pentru control), si ocazional sa se linisteasca (cu o jucarie umpluta  cu mancare) si sa priveasca lumea din jurul sau. Cand cineva se apropie, dati-i ocazia sa hraneasca puiul din mana- o bucatica de mancare  pentru femei, 3 pentru barbati, 3 bucati de baton de ficat uscat pentru fiecare copil si 5 bucati de baton pentru un baiat pe bicicleta sau skateboard. Le puteti permite trecatorilor sa il hraneasca odata ce le-ati aratat acestora cum sa il convinga sa stea ca sa salute.Mai presus de toate, nu il tineti ascuns. Continuati sa aveti petreceri cu catei acasa si invitati familia, prietenii si mai ales vecinii sa l cunoasca. Instruiti-i pe fiecare sa aduca un prieten. Cand socializati un pui asa cum trebuie, veti vedea ca insasi viata dumneavoastra sociala se imbunatateste.

           

Sfatul medicului