Arbitru internaţional IPO şi Mondioring, instructor de specialitate IPO, Mondioring, om de atac atestat şi selecţionat IPO şi Mondioring, etolog canin
Născut la data de 6 iunie 1975
Studii: Liceul „Mihail Viteazul”
Facultatea Management Financiar; Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport
Membru fondator al Clubului Nord de Dresaj  Canin Oradea,
Membru fondator al Clubului de dresaj canin România

Cum s-a născut această pasiune pentru dresajul canin?

Această pasiune a început să se exteriorizeze prin clasa a VI-a. Atunci am avut primul câine, un ciobănesc german, Arina. Ca şi orice pasiune, aceasta te stimulează. Şi aşa am început să învăţ, să descopăr alţi pasionaţi în România, în lume.

De ce este important dresajul şi ce urmăriţi prin aceste cursuri?

Nu l-aş numi dresaj. Eu îl numesc modelare. Această modelare a câinelui, consider că  este  responsabilitatea noastră. Câinele îţi va fi un companion, un amic, un membru al familie, un camarad care îşi va da viaţa pentru tine. Câinele îşi formează comportamentul în funcţie de experienţele prin care trece. Noi suntem responsabili, în majoritatea cazurilor, pentru această formare. Practic, trebuie să ştii ce doreşti de la câinele tău, să îi explici ce doreşti şi să întăreşti comportamentele favorabile. Este extrem de importantă genealogia câinelui, deoarece o genealogie controlată şi o reproducţie atent dirijată va favoriza viteza de învăţare şi nivelul  de execuţie al câinelui.

Ce tipuri de cursuri realizaţi?

Clubul nostru oferă pasionaţilor de dresaj canin cursuri pentru toate vârstele şi nivele. Cursurile încep cu grădiniţa de căţei şi se pot termina pe podiumul campionatului mondial de dresaj.

De la ce vârstă, căţelul poate urma aceste ore de dresaj?

Vârsta ideală pentru a începe modelarea căţelului este de 6-8 săptămâni, în funcţie de rasă şi de aşteptările pe care le avem de la căţel.

Care trebuie să fie comportamentul stâpânilor în primele luni de viaţă a patrupedului?

Consider că nu există diferenţă de comportament a stăpânului între primele luni şi restul vieţii căţelului. În primele luni, căţelul va acumula informaţii primite din ambient şi îşi va forma comportamentul  de bază pentru restul vieţii. Comportamentul direct al stăpânilor din primele luni de viaţă, va influenţa comportamentul căţelului pentru toată viaţa.

Ce perfomanţe aţi obţinut până acum ca instructor?

De-a lungul timpului am obţinut diverse titluri: locul 1, 3, 5, 6,7,9 în Top Ten România (frumuseţe), peste 120 examen de muncă promovate la diverse nivele, învingător în diverse competiţii din Italia, Cehia, Austria, Campion Mondial FMBB 2016, Mondioring cat.2. De asemenea, am obţinut performanţe  şi prin colegii de Club cu care am urcat în aceasta toamnă pe podiumul Mondial la Vendenheim, respectiv Campion Cehia 2016 Mondioring cat.1.

Aveţi proiecte în care implicaţi persoanele cu dizabilităţi?

Avem diverse proiecte: recuperarea câinilor adoptaţi din adăposturi,  proiecte de detecţie a cancerului de piele, proiecte de instruire  a câinilor pentru copiii şi adulţii cu dizabilităţi, câine de căutare şi salvare. Avem cunoştinţele dovedite în concursurile mondiale de dresaj, pentru toate acestea, dar nu avem baza materială pentru a le pune în practică.

Autorităţile statului vă sprijină în proiectele dvs.?

Am apelat în nenumărate rânduri la autorităţile locale pentru sprijinirea acestei activităţi sociale. Dorim să dezvoltăm această mişcare socială, care dezvoltă direct bunăstarea societăţilor mai evoluate. Din păcate, până în acest moment, nu au fost găsite resurse pentru susţinerea acestor activităţi sociale de către autorităţile locale sau naţionale.

Ce credeţi că s-ar impune pe plan local?

Consider că ar fi util ca locuitorii să aibă acces la informaţii şi servicii calitative corespunzătoare aşteptărilor impuse de lege privind animalele de companie. Consider că toate aceste activităţi sociale, trebuie sprijinite pentru dezvoltarea societăţii noastre.

Suntem prea permisivi cu cei care maltratează animalele?

Aşa cum am menţionat anterior, consider că în acest moment societatea noastră are nevoie de o mai bună educaţie privind respectul de sine şi a mediului.  Suntem mult prea permisivi cu cei care maltratează animalele!

Ce proiecte de viitor aveţi?

Dorim să dezvoltăm un centru chinologic, pe structură de ONG, care să poată oferi servicii de consultanţă, instruire, dresaj la cele mai înalte nivele calitative pentru toţi iubitorii de câini.
Ce vă place să faceţi în timpul liber?

Timpul meu liber se divide între pasiunea pentru sportul cu câini, sport şi învăţat.

Ce vă face fericit?

Sunt o multitudine de lucruri care mă fac fericit: lucruri mici sau lucruri mari. Cele mai mari satisfacţii îmi sunt oferite de rezultatele muncii consecvente directe sau indirecte. Am avut-o o senzaţie extraordinară când am fluturat personal drapelul României de pe podiumul mondial, dar am avut o senzaţie şi mai puternică atunci când oamenii formaţi de mine au făcut acelaşi lucru. De căţiva ani, Clubul nostru organizează seminarii în toată România, cu formatori din străinatate, formatori de opinie mondială. Este extraordinar să vezi cum evoluează oamenii cu căţei lor, de la nivelul zero de cunoştinţe, la rezultate notabile mondial. Până acum 2-3 ani, România nu exista pe harta sportului canin mondial; acum suntem pretendenţii la podiumurile mondiale!

Sursa articol: http://zidezi.ro
Cristina Puşcaş

Sfatul medicului