In loc sa-i dati toata ratia in castron, pastrati si pentru a recompensa reactiile care va convin. De asemenea pastrati si pentru jucariile motivationale (jucarii care se umplu cu mancare ), in asa fel incat cainele dv. sa nu se plictiseasca si sa fie motivat psihic.

     Nu lasati castronul cu mancare in el la dispozitia cainelui toata ziua. Dati-i castronul, apoi ridicati-l dupa 5 minute indiferent daca mai are mancare sau nu.

     In functie de talie si varsta cainii trebuie sa manance de 2-3 ori pe zi, aproximativ la aceleasi ore.

     Paza mancarii sau a castronului este o problema comuna multor caini. Ca sa prevenim acest lucru, uneori, tineti mana in castron cat timp mananca cainele, alteori puneti castronul jos gol si umpleti-l treptat cu mancare din mana in timp ce cainele mananca.

     Alta metoda este sa adaugati cu mana, in timp ce cainele mananca, o recompensa deosebita, mai interesanta decat mancarea obisnuita (o bucata de carne, branza, etc.)

     Daca cainele dv. este posesiv cu mancarea, maraie, sta nemiscat sau mananca foarte repede, adresati-va unui specialist Ringstar Club pentru un program individualizat.

     Controland hranirea cainelui veti realiza:

  • stiti cand este flamand, deci receptiv la recompensa alimentara, puteti, asadar, sa programati sedintele de dresaj in functie de asta;
  • daca mananca la ora fixa isi va face nevoile la ora fixa;
  • veti putea evita exercitiul fizic dupa masa, prevenind astfel afectiuni grave;

     Niciodata nu-i oferiti mancare de la masa dv. Atunci cand mancati puteti repeta “culcat-asteapta”. Cainele mananca intotdeauna dupa ce mananca stapanul.

     Liderii

1. Aplica reguli de politete

     Atunci cand primiti musafiri, dv., ca lider, trebuie sa-i intampinati primul. Cainele poate sta in “sezi-asteapta”, calm, cat timp dv. deschideti usa si invitati musafirii inauntru. Daca este nevoie puneti-i lesa si repetati.

     Nu incuiati cainele in alta camera pentru ca se va frusta si va deveni mai agitat si mai greu de controlat.

     Atunci cand va plimbati afara si va intalniti cu un cunoscut, cainele trebuie sa stea langa dv., eventual in “sezi”, pana cand hotarati ca este momentul sa-l lasati sa faca cunostinta.

     Un caine ascultator, care va recunoaste autoritatea, nu are initiativa in astfel de momente, asteapta sa vada ce face liderul.

2. Controleaza joaca

     Este foarte important sa va jucati cu cainele dv. Vrem asta !!! Dar vrem sa va jucati corect.

     Daca cainele va aduce o jucarie la picioare apoi incepe sa latre si dv. ridicati jucaria si incepeti sa va jucati cu el, va supuneti dorintei cainelui. Va considera ca el este liderul, incurajati astfel latratul si insistenta.

     Intotdeuna jucariile pentru interactiunea cu dv. nu se lasa la dispozitia cainelui tot timpul. Daca, de exemplu, ii place jocul cu mingea, nu trebuie sa aiba nici o minge la dipozitie. Numai dv. aveti una si o aratati numai cand vreti sa va jucati cu el. In acest fel dv. initiati jocul, si totodata mentineti si interesul pentru acea jucarie. Daca aveti probleme in a recupera jucaria, solicitati o consiliere a unui instructor Ringstar Club. Metodele variaza de la invatarea comenzii “lasa” pana la simpul fapt ca puteti lua alta jucarie pe care sa o faceti mai interesanta. Cei mai multi caini vor reactiona la acest “schimb” de jucarii.

     Daca trage de jucarie, opriti-va din joc, puneti jucaria aproape de corp, uitati-va in alta parte si ramaneti nemiscat ignorand cainele. Cei mai multi vor intelege ca jocul s-a oprit, vor lasa jucaria, in acel moment continuati imedeiat jocul. In acest fel catelul va invata ca, daca lasa cand va opriti, jocul poate continua.

     Daca cainele dv. maraie cand sunteti langa jucariile lui sau daca vi se pare ca le pazeste in orice fel, adresati-va specialistilor Ringstar Club.

3. Pot manevra fizic cainele

      Trebuie sa va asigurati ca puteti manevra cainele, ca ii puteti atinge si controla orice parte a corpului iar acesta sta linistit. Incepeti cu atingeri si manevrari scurte, recompensand o reactie calma.

4. Pot controla botul cainelui

     Cainii, in joaca sau in altercatii cu alti caini, au tendinta sa apuce celelalt caine de bot pentru a-l potoli si subordona. Puteti folosi acest gest ca un semn de dominare.

     Incheiati o sedinta de mangaiere sau toaletaj punand o mana, usor, pe partea superioara a botului cainelui si tineti-o acolo cateva secunde, nu strangeti.

     Acest gest nu trebuie folosit ca o pedeapsa, este doar un mod de intereactiune cu cainele dv., care ii arata ca sunteti liderul lui.Daca incearca sa va apuce mana, incetati exercitiul pana cand mai avansati cu celelalte.

5. Pot sa mangaie cainii pe burta

     Verificati daca cainele dv. este relaxat si accepta sa-l mangaiati pe burta, el stand pe spate. Incepeti din pozitia culcat, mangaindu-l pe laterale si pe burta pana cand il intoarceti pe spate. Continuati mangaierea in aceasta pozitie. Este o pozitie de subordonare care trebuie incurajata si recompensata.

6. Controleaza spatiul

     Foarte multe probleme apar datorita nerespectarii locului de odihna. Daca li se permite cainilor sa stea in pat sau pe canapea, acestia pot intelege ca este dreptul lor. Cel mai bine este sa preveniti acest lucru.

     La inceput nu oferiti acest privilegiu pana cand nu sunteti sigur de pozitia de lider, apoi puteti ocazional sa invitati cainele in pat sau pe canapea, dar asigurati-va ca il puteti da jos oricand doriti, iar el respecta acest lucru.

     Nu-l lasati sa iasa si sa intre inaintea dv. in orice situatie (casa, masina, curte,etc.). Este un exercitiu de subordonare dar si o precautie necesara pentru a preveni accidentele. Puneti cainele in “sezi” si chemati-l dupa ce intrati/iesiti dumneavoastra.

     Nu lasati cainele sa va bareze calea. Daca sta in drumul dv., nu-l ocoliti, faceti-l sa se miste din fata dv. printr-o comanda sau atingere.

7. Au ca ajutor zgarda si lesa

     Este folositor pentru dv. ca in perioada educatiei, cainele sa aibe lesa si zgarda la gat si in casa (numai in prezenta dv.). Acest lucru va va ajuta sa controlati cainle in diverse situatii. Daca suna soneria sau daca nu se da jos din pat, etc., puteti controla si sanctiona mai usor astfel de probleme. Lesa si zgarda sunt instrumente care va ajuta sa controlati cainele.

 

     Atentie: Nu lasati zgarda si lesa la gatul cainelui cand nu sunteti prezent !!!

 

     8. Sunt Corecti, Fermi, Constanti

    Nu pedepsiti negativele–recompensati pozitivele

    Aratati cainelui ce sa faca in loc de comportamentul nedorit.
Ex.: mai degraba recompensati-l pentru “sezi” la usa, decat sa-l pedepsiti pentru ca sare pe musafiri.
Timpul pe care il acordati acum educatiei cainelui dv. va avea beneficii mai tarziu. Educatia lui dureaza cateva luni dar in urma lor veti beneficia de un bun companion toata viata lui.
Niciodata nu lucrati cu cainele cand sunteti nervos sau suparat. Trebuie sa fiti ferm dar corect, niciodata dur.
Primiti cainele alaturi de dv. in activitatile zilnice, ramanand in acelasi timp liderul.
Fiti ferm, fiti constant, fiti rabdator si veti fi un bun lider pentru cainele dv.

Sfatul medicului