Dresaj şi selecţie

Descoperiţi cum puteţi selecta, creşte şi antrena câinele ideal pentru paza şi protecţia personală, a familiei dvs. şi a proprietăţii dvs.

Percepţia publică despre ce înseamnă un câine de pază şi protecţie, se confundă în general cu imaginea unei creaturi ameninţătoare, agresive, dure. Cât de realiste sunt aceste imagini, variază la fel de mult ca şi motivele pentru care oamenii caută câini de pază şi protecţie. Din păcate, există o mulţime de motive îndreptăţite pentru a avea un astfel de câine în curtea și compania personală. Un câine bine selecționat și antrenat este un membru de familie valoros, care va munci din greu și cu placere pentru a proteja familia și proprietatea dvs. De asemenea, această deosebită valoare din familia dvs., aduce cu sine multe responsabilități.

Ciobănesc belgian Malinois – un excelent câine de pază, protecție, serviciu și un abonat al podiumurilor competiționale

Ce calități trebuie să aibă un câine de pază și protecție?

Un câine de pază, prin definiție, este un  câine care protejează familia și proprietatea. A nu se confunda cu câinii care doar latră sau semnalează prezenţa unui intrus!

Un câine de pază şi protecţie este mult mai complicat. Cu cât acesta are mai multe aptitudini şi este mai bine pregătit, cu atât va face faţă onorabil mai multor situaţii extreme. Astfel, la cel mai înalt nivel, un câine de pază şi protecţie funcţionează ca o maşină bine antrenată, capabilă să ofere protecţie fără ezitare.

Care sunt cele mai bune rase de pază şi protecţie?

 Există şi vor exista multe discuţii legate de cel mai bun câine de pază. În realitate, cea mai bună rasă de pază este în funcţie de specificul pazei şi a protecţiei dorite.

Există stăpâni care îşi doresc un câine de pază cu rolul doar de semnalizare. Mulţi terrieri sunt excelenţi lătrători, dar foarte puţini vor muşca în cazul în care va fi nevoie de o reacţie  protectivă.

 Câinii din grupa ciobăneştilor sunt paznici excelenţi, ei fiind creaţi şi selectaţi pentru a proteja şi a avertiza orice mişcare sau ceva deosebit în turmă şi în jurul acesteia. Așadar,  multe rase din această grupă sunt paznici excelenţi, semnalizând orice intrus. Câinii ciobăneşti de pază, cum ar fi Ciobănesc Caucazian, Ciobănesc de Asia Centrală, Komondor, Kuvasz, Anatolian, etc., nu vor avertiza doar, ci dacă este nevoie, vor și proteja.

 Alte rase cu potenţial de câini de pază şi protecţie sunt câinii din grupa a 2-a. Aceştia sunt câini sensibili şi gentili cu familia (turma) lor şi, de asemenea, sunt câini extrem de determinaţi când este vorba de paza şi protecţia acestora.

 Rasele care se pot transforma uşor dintr-un câine de avertizare într-un câine de pază şi protecţie sunt Ciobănescul German, Ciobănescul Belgian Malinois, Rottweilerul, Dobermanul şi Bouvierul.

Ciobănescul German este un paznic excelent al familiei

Ce caractereistici trebuie să aibă un câine de pază şi protecţie competent?

Pentru un novice, selecţia unui câine sau a unui căţel potenţial de pază şi protecţie poate fi dificilă. Asistenţa unui profesionist este foarte recomandată, fiind o decizie importantă, care va influenţa rezultatul final.

Există câteva caracteristici generale absolut necesare pentru a obţine un bun câine de pază şi protecţie:

Un temperament excelent: Acest lucru trebuie subliniat!!! Este esenţial să vedeţi cât mai mulţi câini din arborele genealogic al potenţialului căţel. Este, de asemenea, important să vedeţi reacţiile căţelului pe teren neutru, nu doar în căminul său. Orice manifestare de frică, anxietate sau agresivitate (neprovocată) va exclude căţelul din alegerea dvs. Ceea ce vedeţi la adulţi, găsiţi în pedigree-ul căţeilor.

Siguranța de sine: Un cățel trebuie să fie sigur pe sine pentru a fi un bun câine de pază și protecție. Este curios la elemente vizuale sau sonore noi sau este anxios? Un cățel prospect nu poate fi sensibil la sunete și nu poate fi timid la elemente noi dacă doriți ca acesta să devină un paznic eficient și fiabil.

(Asertivitate/Curajul/Insistenţă:  Există păreri care se referă la un căţel dominant, dar eu numesc această însuşire ca fiind asertivitate. Este) Cheia pentru cățelul pe care îl căutați pentru ca acesta să devină un protector obedient și îndrăzneț al familiei și al proprietății dvs. este hotărârea, dârzenia cu care acționează. Care dintre cățeii din cuib se apropie primul de un obiect nou? Care dintre pui este cel mai hotărât și își găsește drumul spre jucăria lui? Nu înseamnă să fie dominant, agresiv sau răuvoitor! Înseamnă doar că puiul este hotărât, dezinvolt și obține ce își dorește.

Sociabilitatea: Labradorii nu sunt câini de pază și protecție, dar sociabilitatea este o caracteristică necesară.  Majoritatea standardelor a câinilor de pază și protecție listează caracteristici ca „rezervat” și „precaut cu străinii”. Acest lucru este adevărat, dar „rezervat” nu înseamnă „agresiv”. Câinele de pază şi protecţie, printr-un dresaj adecvat, va putea să evalueze situaţiile şi să reacţioneze la ele.

Putere de luptă: Există multe asocieri între temperament, curaj şi siguranţă, dar puterea de luptă este un factor esenţial în protecţia proprie şi a familiei. Această caracteristică este cea căutată de toate departamentele de poliţie, armată, etc. Aceşti câini sunt sensibili la mişcări şi acţiuni deosebite şi chiar daca nu vor fi cei care vor începe atacul, la nevoie, vor face faţă provocării rapid şi fără ezitare. Această trăsătură este importantă pentru că aceşti câini reprezintă frontul pe care se bazează multe forţe armate, în situaţii periculoase, întâlnite zilnic.

Dispoziţia pentru învăţare: Există rase, ca Chow Chow de exemplu, care prin natura lor sunt suspicioşi cu străinii, dar sunt extrem de independenţi şi de încăpăţânaţi, fiind şi extrem de dificil de dresat. Selecţionaţi rase care au dispoziţie ridicată pentru învăţare, ale căror „istorii” vă demonstrează această dispoziţie, prin rezultate.

Loialitate: Loialitatea este nu poate fi subestimata; este o caracteristică importantă. Un câine ataşat de stăpânul său este un câine un protector redutabil. Malinois, Ciobanescul German, Dog-ul German sunt recunoscuţi pentru devotamentul lor.

Datorită acestor caracteristici însă, aceşti câini de pază au dezavantajul că nu pot fi recomandaţi novicilor. Pentru modelarea şi formarea unui câine de pază, este nevoie de cunoştinţe de dresaj şi de experienţă. Câinele care întruneşte caracteristicile enumerate mai sus, cu uşurinţă poate domina un stăpân neexperimentat şi viaţa acestuia.

Dresajul căţeilor pentru pază şi protecţie

Există câteva ingrediente fără de care nu se poate atinge succesul în dresajul câinilor de pază:

Socializarea: Aceasta este una dintre cele mai importante aspecte în viitorul unui câine de pază şi protecţie. Este imperativ ca puiul să fie expus cât mai multor situaţii, cu animale, copii, obiecte şi locuri, în special în perioada de 8-12 săptămâni. Şi acest proces trebuie să continue toată viaţa. Deoarece aceste rase de pază şi protecţie sunt suspicioase cu oamenii şi în locurile noi, este vital ca acestea să aibă experienţe pozitive, ca să poată reacţiona şi să poată decide ce reprezintă o ameninţare şi ce nu. Lipsa de socializare poate crea o bombă cu ceas în viitor, nu doar în câinii de pază, ci şi în ceilalţi câini.

Dresajul de disciplină:  Căţelul trebuie să înceapă cu fundamentele dresajului de disciplină de la o vârstă fragedă, preferabil din prima zi de când a ajuns în noua familie. Contrar părerilor generale, marea majoritate a căţeilor pot fi dresaţi bine şi cu acurateţe,  prin metode pozitive motivaţionale. Este imperativ ca un câine de pază să aibă o bază solidă de disciplină, pentru ca acesta sa fie controlabil în orice situaţie.

Reguli:  Pentru a crea un câine bun de pază şi protecţie, trebuie să existe reguli. Aceste reguli pot fi orice reguli, alese şi impuse de stăpâni, ca de exemplu aşteptarea înaintea vasului cu mâncare, aportul doar la comandă, etc. Astfel căţelul va creşte ştiind exact ce limite există şi care sunt aşteptările stăpânilor.

Asertivitate: câinii de protecţie trebuie să aibă o aservitate insistenţă clară şi bine  definită. Datorită naturii lor, asertiv insistent, fără o formare corespunzătoare şi a rolurilor bine definite în „haită”, rasele de pază, se pot impune cu uşurinţă. Adesea pot apărea manifestări de nesupunere, obrăznicie, şi, din păcate, agresivitate direcţionate greşit.

Dresajul avansat de pază şi protecţie

Accentul dresajului avansat de pază şi protecţie se concentrează asupra acelor câini a caror muncă este de specialitate, la un nivel ridicat de precizie. Câinii de pază simplă necesită un nivel de dresaj de specialitate mai scăzut.

Baza pentru formarea unui câine de protecţie şi pază, care va ataca la comandă sau ca urmare a ameninţării iminente  este aceeaşi ca pentru un câine pregătit pentru IPO, Ring sau KNPV. IPO este un sport de performanţă german care a creat teste de aptitudini pentru testarea temperamentului câinilor. A fost creat special pentru rasa Ciobănesc german, la începutul anilor 1900, dar acum este practicat pentru multe alte rase, cum ar fi Rottweiler, Doberman și Malinois. Ring-ul este un sport tânăr, care simulează situații reale în cadrul cărora sunt testate și apreciate aptitudinile și capacitățile câinilor pentru pază și protecție, aport, sărituri și obediență, fiind practicat preponderent de deținătorii de Malinois. KNPV este un sport derivat din necesitățile utilitare ale muncii câinelui de poliție, cu originea în jurul anilor 1900, Olanda. De asememea, acest sport este rezervat în proportie de 85% Ciobanescului belgian Malinois.

Câinii de poliţie şi armată, care urmează să fie câini de patrulare, pază și protecție, sunt instruiţi într-un mod foarte asemănător. Principala diferenţă între stiluri, nu este metoda, ci maniera.

 Câine de pază și protecție – a instrui sau a nu instrui?

Pentru cei care sunt novici în dresajul canin și au în proprietate una dintre rasele care se califică pentru câinii de pază, ar trebui să caute asistenţă profesională în instruire. Conviețuirea și munca cu acești câini pot fi dificile datorită conţinutului ridicat de aptitudini de muncă, asertivitate.  În plus, aveţi nevoie de formare care urmează să fie făcută în mod corect de la început.

Cel mai bun loc pentru formare este clubul de dresaj. Cluburile reprezintă locul cel mai potrivit pentru începerea formării. Aici veti gasi experineta si mediul perfect de formare pentru viitorul câine de pază şi protecţie. Rezultatul va fi un excelent câine de pază şi protecţie pentru familia dvs.

Chiar dacă sunteţi experimentat, aderarea la un club de dresaj local este cel mai bun loc de formare. Există sesiuni de training de club, evenimente, şi cel mai important, o mulţime de oameni care vă sprijină de-a lungul drumului. Indiferent că vor concura vreodată în examene, competitii sau nu, clubul de dresaj este locul unde se pot pregăti cel mai bine câinii de pază şi protecţie.

Rottweiler este una dintre cele mai frecvente alegeri pentru câine de pază şi protecţie

Consideraţii speciale pentru alegerea câinelui de pază şi protecţie

 Un câine de pază şi protecţie aduce cu sine şi câteva riscuri de care trebuie să se ţină cont:

Legislaţie: Un câine dresat pentru pază şi protecţie este considerat la fel ca şi posesia unei arme.

Asigurări:  Companiile de asigurări au produse care acoperă şi această arie a câinilor de pază . Studiaţi cu atenţie clauzele asigurărilor pentru a preveni din timp eventualele neplăceri, daune şi vătămările create de câine.

Responsabilitate: Aceasta combină un pic din cele două anterioare. Responsabilitatea  creşte dramatic, atunci când sunteţi proprietarul unui câine de pază instruit. În cazul în care câinele ar trebui să muşte pe cineva, câinele va fi tratat diferit faţă de un câine de companie.

Riscuri: Câinii de pază  sunt foarte susceptibili cu străinii, la mişcări bruşte, ameninţătoare sau ţipete, etc. Acestea pot fi percepute ca ameninţare şi pot determina un câine antrenat să atace. Depinde de temperamentul câinelui, dar nu toţi câinii instruiţi pentru pază şi protecţie, au temperamente şi aptitudini excelente şi poate nu vor lua întotdeauna deciziile corecte.

Sfatul medicului