Cateii musca. Si slava Domnului ca o fac! Joaca de-a luptatul si de-a muscatul este esentiala pentru catelul dumnevaostra pentru a-si dezvolta si controla muscatura ca adult.

Faptul de a musca e normal,natural si necesar! 

            Rareori muscatura de catel cauzeaza rani apreciabile, dar multe rani sunt destul de dureroase si provoaca o reactie pe masura- un scancet sau o pauza de la joaca. Astfel,catelul dumneavoastra invata ca dintii sai ascutiti si maxilarele sale slabe pot rani. Din moment ce lui ii place sa se lupte in joaca, va incepe sa isi reprime forta muscaturii pentru a nu opri joaca. Astfel, va invata sa muste din joaca in mod delicat  inainte de a avea dintii si maxilarele puternice ale unui caine adult.

            Interzicerea completa  unui catel de a musca poate oferi o usurare imediata,dar e periculos deoarece catelul nu va invata niciodata ca maxilarele sale pot cauza durere.

        În consecinţă, dacă va fi vreodată provocat sau speriat ca adult, e puţin probabil ca muşcătura lui să fie dureroasă sau sa cauzeze răni serioase.

         Bineînţeles, muşcătura lui trebuie controlată, dar într-o manieră progresivă şi sistematică. Căţelul trebuie învăţat să-si reprime forta muscaturilor inainte ca muscatul  sa fie interzis total. O data ce catelul si-a dezvoltat o gura moale, aveti suficient timp sa inhibati frecventa noii sale muscaturi mai blande.

         Invatarea catelului de a-si reprima forta muscaturilor e un proces in doi pasi: primul, invatati-l sa nu va raneasca si al doilea invatati-l sa nu exercite deloc presiune cand musca. Astfel, muscatura lui va fi mai blanda.

Invatarea de a-si inhiba frecventa muscaturilor e un proces in doi pasi: primul, invatati-l pe catel ca daca muscatul e in regula, trebuie sa se opreasca atunci cand i se cere, si al doilea, invatati-l ca niciodata sa nu aiba initiativa de a musca decat atunci cand i se cere.

Fara durere

          Nu este necesar sa-l raniti sau sa-l speriati ca sa-l invatati ca muscatura doare. Un simplu „au’’este suficient. Daca el constientizeaza tipatul dumneavoastra si se opreste din muscat, laudati-l, momiti-l sa stea ( pentru a-i arata ca dvs detineti controlul), recompensati-l si apoi jucati-va. Daca catelul va ignora tipatul si continua sa muste, strigati „ AUUUUU”! si parasiti camera. Catelul si-a pierdut tovarasul de joaca. Reveniti dupa o pauza de 30 de secunde si impacati-va, punandu-l sa stea, sa vina, sa se intinda si sa se calmeze inainte de a continua joaca.

          Nu incercati sa il prindeti de zgarda sau sa-l duceti la izolare; astfel veti arata ca nu detineti controlul si va musca din nou. In consecinta, jucati-va cu el intr-o camera in care puteti sa-l lasati daca nu reactioneaza la strigatul dumneavoastra.

Fara presiune

         Odata ce muscatura nu mai doare, inca pretindeti ca va doare. Intampinati piscatura mai dureroasa cu un strigat de falsa durere. Curand cainele va intelege: „Wow! acesti oameni sunt atat de sensibili. Trebuie sa fiu mult mai bland cand ii musc”. Presiunea muscaturilor lui va scadea in mod progresiv pana ce muscatul din joaca va deveni nedureros.

          Nu permiteti niciodata catelului sa atinga cu gura parul uman sau imbracamintea. Parul si hainele nu poti simti. Permitandu-i cainelui sa prinda cu gura par, esarfe, tureacul pantalonilor, il invatati sa muste mai tare, foarte aproape de carnea umana!

Off!

          Odata ce catelul nu mai exercita presiune cand prinde cu gura, atunci, si numai atunci, invatati-l sa reduca frecventa apucatului cu gura. Invatati-l intelesul lui  Off!!! prin oferirea din mana dvs a jucariilor in care se poate introduce mancare. Cainele va invata ca apucatul cu blandete e acceptat, dar ca trebuie sa se opreasca in clipa in care ii  cereti.

Catei nu trebuie sa aiba initiativa de a apuca cu gura

          In acest stadiu, catelului nu ar trebui sa i se permita sa apuce cu gura ( decat daca i se cere aceasta). Va rog sa consultati „Prevenind agresivitatea” pentru o descriere detaliata a regulilor esentiale referitoare la exercitii legate de inhibarea muscatului, cum ar fi hranirea din mana, lupta in joaca.

          Cateii maniaci in a musca dezvolta de obicei ca adulti maxilare moi pentru ca numeroasele lor muscaturi dureroase de pe vremea cand erau catei au dus la numeroase reactii corespunzatoare. Pe de alta parte, cateii care se joaca rar cu alti caini, cateii care isi musca rar stapanii ( de exemplu cateii timizi si fricosi) si rasele care au fost imperecheate pentru a avea maxilare moi, pot sa nu primeasca suficiente reactii in legatura cu durerea si forta maxilarelor lor. Acesta este motivul principal pentru a va inscrie catelul chiar acum la un curs de dresaj fara lesa.

         Increderea cainelui in el insusi este aproape intotdeauna data de dresajul lui din copilarie. Cea mai importanta lectie de supravietuire pentru un catel e  sa invete ca muscaturile provoaca durere. El poate invata aceasta numai daca i se permite sa muste in joaca alti catei sau oameni si daca primeste reactii corespunzatoare.

Sfatul medicului