Orice caine, mai ales cand este vorba de un pui neajutorat recent integrat in familie, are nevoie de pregatire pentru dresaj. Ne dorim sa avem rapid un caine dresat, care sa raspunda la comenzi, un caine care sa-si insuseasca anumite exercitii si sa demonstreze obedienta. Dar si in dresaj, ca in orice alt lucru, exista un inceput.
– Repere generale –
Un pui trebuie mai intai sa invete sa se joace si abia dupa aceea poate fi invatat sa execute comenzi. In majoritatea cazurilor, atunci cand incepem sa ne jucam cu un pui de caine si acesta reactioneaza placut, ori da dovada de reactii bune, lauda si mangaierea sunt cele mai bune recompense. Incercati sa identificati de timpuriu ce tipuri de jocuri sunt pe placul cainelui vostru, pentru ca mai tarziu sa puteti insera in dresaj unele aspecte de acest gen. Un pui de caine poate fi corectat daca in prezenta voastra face vreo nazbatie. In majoritatea cazurilor, acest lucru se face cu usurinta printr-o admonestare verbala, facuta pe un ton mai serios. Nu uitati! Sunteti la inceput in procesul de dresaj canin si asa cum formati un pui de caine, asa o sa-l aveti si cand el va deveni un caine adult. Cand vorbim de predresaj si de dresaj canin pregatitor nu luam in calcul numai obligatia unui pui sau a unui caine adult de a raspunde la un numar de comenzi, si de a executa corect anumite exercitii, ci avem in vedere mai degraba un efort de echipa. Stapanul unui caine poate si trebuie sa contribuie foarte mult la reusita fiecarui exercitiu de dresaj. Ar fi nerealist si injust sa asteptam ca prietenul nostru sa depuna tot efortul iar noi sa gustam doar roadele. Imaginea de exceptie pe care un caine dresat o da langa stapanul sau reprezinta rezultanta eforturile depuse de amandoi: om rabdator si caine inteligent. De aceea se recomanda atentie si rabdare in corelarea miscarilor si intentiilor voastre cu cele executate de catre caine.
Nu acceptati la un pui de caine acel gen de comportament care v-ar deranja la un caine adult, de exemplu saritul pe musafiri, urcatul in brate, mancatul de pe masa, dormitul in pat etc. Aveti un caine si il iubiti, nu va doriti ca el sa se transforme intr-o permanenta sursa de stres. Fiti realisti: atunci cand este pui orice caine are un farmec aproape irezistibil si vet fi tentati sa-i treceti cu vederea anumite apucaturi care par dragute. Aveti ocazia sa-i formati micutului un comportament civilizat, inca de timpuriu, cand aptitudinea de a invata este in parametri optimi pentru caine. Nu o ratati!
– Lesa si zgarda –
In general, un pui de caine este achizitionat la varsta de 6-10 saptamani. Inca din primele zile este bine sa-i puneti o zgarda din piele sau din material textil. Din acel moment lasati tot timpul zgarda la gatul catelului, chiar daca veti observa ca el nu este prea incantat.Asocierea cu lesa trebuie sa fie placuta.
Vorbiti cu catelul vostru asa cum ati vorbi cu un copil.
Bineinteles, este caine si nu va intelege ce-i spuneti, dar atentia pe care i-o acordati ii va face placere si va ajuta la formarea unei legaturi stranse intre dumneavoastra si pui. Atasati lesa la zgarda unui caine numai atunci cand il scoateti la plimbare si cand lucrati exercitii de predresaj (joc si angajare). Nu-l legati cu lesa ca apoi sa il lasati sa o tarasca dupa el (poate face asta in casa, cateva zile, pentru a realiza ca lesa face parte dintr-un ansamblu care i se poate atasa din cand in cand). In timpul deplasarii aveti grija sa mentineti lesa slaba, astfel incat sa formeze o bucla langa zgarda.
In cazul in care micutul caine trage in lesa stabilind directia de mers, faceti cativa pasi, apoi schimbati directia si incurajati-l sa va urmeze. Laudati catelusul cand va urmeaza si nu dupa mult timp veti avea un caine ce-si urmeaza stapanul si nu unul care-l conduce. In felul acesta va stabiliti si autoritatea si pozitia de conducator fata de caine, adica veti realiza baza de pe care veti putea incepe munca de dresaj propriu-zisa