Orădeanul Alex Bondar şi câinele său Camill von Ausberg au avut un parcurs excepţional la selecţiile pentru echipa naţională care ne va reprezenta la FMBB 2017. Au obţinut 200 puncte din tot atâtea posibile.

 

 

Duminică, 20 martie, la Bucureşti, a fost organizată Cupa Bucureşti Mondioring, selecţia pentru echipa naţională reprezentativă la FMBB 2017, arbitrată de domnul Valeer Linclau, vicepreşedintele comisiei Mondioring a Federaţiei Chinologice Internaţionale, arbitru de renume internaţional, care a arbitrat peste 15 campionate mondiale. „Fiecare competiţie Mondioring are o temă diferită faţă de alte competiţii, ordinea exerciţiilor fiind la alegerea arbitrului.

 

17434522_1172241072898941_1461172356663106436_o

 

Există trei categorii cu diferenţe de complexitate ale exerciţiilor. Ordinea de start se trage la sorţi cu câteva minute înaintea începerii competiţiei, imediat după câinele în alb – câinele demonstrativ al parcursului competiţiei”, spune orădeanul Alex Bondar, instructor atestat F.C.I. şi arbitru chinolog de munca IPO.

Mondioring-ul este considerat sportul campionilor, dar e puţin cunoscut publicului larg. Aşa cum este specificat şi în regulamentul său, „Mondioringul a fost elaborat de reprezentanţii mai multor ţări din Europa şi America, în ideea utilizării a diferite părţi din sporturile canine naţionale deja existente şi de a permite o asociere mai cuprinzătoare a tuturor pasionaţilor de câini de lucru, începători sau avansaţi. Scopul său este de a reprezenta un divertisment pentru spectatori, un joc de dificultate crescândă pentru participanţi şi o activitate sportivă competiţională pentru pasionaţii de dresaj canin. (…)

Scopul Mondioringului este de a evidenţia aptitudinile câinelui, calitatea pregătirii sale şi, în special, moştenirea genetică a acestuia”. Mondioringul a preluat diferite secvenţe de lucru aparţinând disciplinelor canine naţionale din Belgia (Ring Belgian), Franţa (Ring Francez) şi Olanda (KNPV, programul de pregătire a câinilor pentru poliţie), precum şi din programul internaţional IPO. La competiţiile de Mondioring pot participa câini din orice rasă, cu condiţia să aibă un pedigree emis de o asociaţie recunoscută de FCI şi să fi împlinit 12 luni. Conducătorul trebuie să deţină un carnet de competiţie eliberat de autoritatea naţională responsabilă cu Mondioringul.

 

17039249_206129999865672_4480810365639602290_o

 

Chiar dacă acest sport nu e larg răspândit în rândul publicului, Oradea are deja un istoric în domeniu. Şi unul la cel mai înalt nivel. În 2015, pe podiumurile Campionatelor Mondiale Mondioring au urcat doi orădeni: Alexandru Bondar, campion mondial FMBB 2015 cat. 2, cu Daneskjold Dilara, un câine de 2 ani, şi Ioana Stoica cu Thora of Braveheart Oradinum, locul 4 la categoria 1 şi premiul special pentru cel mai tânăr competitor.

Citește întreg articolul pe Jurnalbihorean.ro

Sfatul medicului